PREVENTIVA

Preventiva je važna i treba joj posvetiti odgovarajuću pažnju budući je jednostavnija i jeftinija od liječenja.

Pod preventivom najčešće podrazumijevamo cijepljenje  kućnih ljubimaca protiv zaraznih bolesti čime štitimo životinje.

Nadalje, preventiva uključuje i zaštitu životinja protiv vanjskih i unutarnjih parazita.

Da bi naše kućne ljubimce podvrgnuli preventivnom cijepljenju potrebno ih je predhodno očistiti od parazita. Paraziti su vrlo česti okidač kod pojave zaraznih bolesti jer svojim prisustvom uništavaju imunološki sustav naših ljubimaca.

Ova zaštita izuzetno je važna budući je određeni broj bolesti zajednički i životinjam i ljudima pa iste mogu predstavljati veliki javno zdravstveni problem. Potrebno je znati da se tim istim paraziti mogu zaraziti i ljudi.

Cijepljenje

Cijepljenjem umanjujemo mogućnost pojave niza zaraznih bolesti koja mogu ozbiljno ugroziti život naših kućnih ljubimaca.

Zaštita od endoparazita

Crijevni paraziti su zarazni i za ljude, pa stoga ovim postupkom ne štitimo zdravlje samo kućnih ljubimaca, nego i njihovih vlasnika.

Zaštita od ektoparazita

Buhe, krpelji i uši mogu kod kućnih ljubimaca izazvati razne bolesti: alergija, dermatitis, trakavica, piroplazmoza, lajmska bolest, erlihioza, demodikoza.

Pseći herpesvirus – CHV

Zaštitite leglo od psećeg herpesvirusa koji je uzročnik smrtonosne hemoragične bolesti štenaca u prvim tjednima života.

CIJEPLJENJE

Cijepljenjem (vakcinacijom) kućnih ljubimaca, umanjujemo mogućnost pojave niza zaraznih bolesti čime im osiguravamo kvalitetniji život.

Mladunci su u prvim tjednima života djelomično zaštićeni od bolesti zbog protutijela i prvog mlijeka (kolostruma) dobivenog od majke.

To je tzv. pasivni imunitet koji počinje slabiti u šestom tjedanu starosti i tada je pravo vrijeme za prvo cijepljenje. Mladunci kao odgovor na cjepivo počinju stvarati vlastita antitijela i aktivni imunitet.

No, nakon prvog cijepljenja u većini slučajeva se ne postiže cijeloživotna zaštita, već je kućne ljubimce i domaće životinje potrebno nadocijepljivati u propisanim intervalima.

BOLESTI PROTIV KOJIH SE CIJEPE PSI:

 • štenećak
 • zarazni hepatitis
 • korona virus
 • parvoviroza
 • leptospiroza
 • zarazni kašalj
 • bjesnoća

Prije cijepljenja potrebno je pse očistiti od crijevnih i kožnih parazita.

Štence cijepimo prvi puta već u dobi od 6 tjedana starosti. Postupak ponavljamo nakon tri tjedna, u dobi od 9 tjedana, a završno cijepljenje sa 12- 13 tjedana starosti.

Cijepljenje odraslog psa obavlja se jednom godišnje.

BOLESTI PROTIV KOJIH SE CIJEPE MAČKE:

 • panleukopenija (mačja kuga)
 • rinotraheitis (zarazni kašalj)
 • calici virus
 • mačja leukemija
 • bjesnoća

Prije cijepljenja potrebno je mačiće očistiti od crijevnih i kožnih parazita.

Prvo cijepljenje obavlja se već sa 6 tjedana starosti mačića, ponovno cijepljenje sa navršenih 12 tjedana starosti.

Cijepljenje odrasle mačke obavlja se jedan put godišnje.

ZAŠTITA OD PARAZITA

Životinje zaštićujemo do vanjskih i unutarnjih parazita.

Kada govorimo o zaštiti od vanjskih parazita, ponajprije mislimo na zaštitu od buha, uši, krpelja i šugaraca kod kućnih ljubimaca i ostalih vrsta životinja.

Ovi paraziti mogu prouzročiti razna lokalna oboljenja. Mnogi od njih su i vektori, odnosno prenosioci različitih vrsta mikroorganizama koji mogu uzrokovati različite sistemske bolesti kako kod životinja tako i kod ljudi. Preventiva je puno jednostavnija od liječenja.

Zdravlje vašeg kućnog ljubimca najbolje ćete očuvati redovitom uporabom preparata protiv vanjskih parazita. Važno je da sredstva koja ćete upotrebljavati budu kvalitetna te da ih primjenjujete prema uputstvu proizvođača.

Zdravlje životinja također ugrožavaju i unutarnji paraziti. Kada govorimo o zaštiti od unutarnjih parazita, ponajprije mislimo na one koji parazitiraju u crijevima životinja.

Ovi paraziti su zarazni kako za naše kućne ljubimce, tako i za ostale životinje pa i ljude.

Naši ljubimci su prenosioci glista i trakavica. One predstavljaju veliki problem pogotovo kod mladunaca i nemali broj puta uzrokuju velike zdravstvene probleme u njihovoj najranijoj životnoj dobi. Isto tako su veliki problem za ljude kod kojih mogu dovesti do teških oboljenja ovisno od organa koji zahvate (jetra, mozak, srce…).

Pravilnom i redovnom upotrebom preparata protiv unutarnjih parazita ne štitimo samo zdravlje naših ljubimaca već i ljudi koji se nalaze u njihovoj blizini.

To je dovoljan razlog da uz našu preporuku kalendara dehelmintizacije sa nekim od preparata iz naše ljekarne zaštitite zdravlje vašeg ljubimca kao i sebe.

KALENDAR DEHELMINTIZACIJE

 1. sa 12-20 dana starosti
 2. sa 30-40 dana starosti
 3. do 12 mjeseci starosti ponoviti tretman svakih 40-50 dana
 4. odrasle ljubimce tretirati 4 puta godišnje
© Copyright - ANIMA-VET | Izrada: IDEO d.o.o.