Pregledi

Pregledi

Internistički, ortopedski, dermatološki

INTERNISTIČKI PREGLED

Interna medicina je grana medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Zbog svojeg obima je najkompleksnija grana medicinske znanosti.

Kod životinja internistička medicina se najčešće bavi:

 • oboljenjima jetre i gušterače,
 • bolestima bubrega i urinarnog trakta,
 • gastrointestinalnim poremećajima,
 • endokrinološkim poremećajima,
 • bolestima dišnog trakta,
 • kardiovaskularnim bolestima,
 • bolestima kože.

Sve navedene usluge možete dobiti kod nas.

Na osnovu Vaših zapažanjima, uočenih simptoma i uzete anamneze od strane naših stručnjaka tijekom internističkog pregleda te uz pomoć dijagnostičkih pretraga koje vršimo u vlastitom laboratoriju, dolazimo do brze i objektivne dijagnoze.

Za postavljanje točne dijagnoze, a time i izlječenje naših pacijenata od izuzetnog je značaja naša zajednička suradnja i Vaše povjerenje u naše postupke.

ORTOPEDSKI PREGLED

Uz kućne ljubimce, ortopedski pregledavamo i liječimo i velike životinje.

KUĆNI LJUBIMCI

Prilikom ortopedskog pregleda kućnih ljubimaca koji vršimo u našoj ambulanti, pozornost se obraća na stanje muskulature, simetriju stava i građe ekstremiteta, opseg pokretljivosti zgobova te se određenim testovima utvrđuje prisutnost i intenzitet boli.

Po potrebi nakon ortopedskog pregleda, potrebno je učiniti i rendgenološki pregled, kako bi mogli pružiti odgovarajuću terapiju kućnom ljubimcu.

FARMSKE ŽIVOTINJE

Ortopedski pregledi i zahvati velikih životinja, ponajprije se odnose na papkare i kopitare, odnosno na održavanje higijene i zdravlja papaka i kopita životinja.

Veliki zdravstveni problem na farmama mliječnih krava je šepavost, koja ujedno predstavlja i gospodarski gubitak.

Zdravlje papaka mliječnih krava važan je preduvjet visoke i stabilne proizvodnje. Osim što kravu boli noga ili noge, ona jede manje hrane i više leži, daje do 40% manje mlijeka, teže ostaje gravidna, često ne iznese graviditet do poroda, a kvaliteta života i njegova duljina je puno kraća.

U stadima ovaca i koza gdje je prisutna bolesti zarazne šepavosti, zbog bolova u papcima, ovnovi i jarčevi ne mogu izvršiti prirodni pripust te takva stada praktički postaju sterilna što također predstavlja gospodarski problem.

Kako bi prevenirali razvoj šepavosti, preporučamo Vam da nam s povjerenjem prepustite korekciju papaka Vaših farmskih životinja.

DERMATOLOŠKI PREGLED

Problemi s kožom i oboljenja kože sve su češći razlog posjeta veterinarskim ambulantama. To je posebice naglašeno u periodu od ranog proljeća do jeseni  kada je u jeku sezona različitih alergija od kojih pati, na žalost i sve više kućnih ljubimaca. Kliničku sliku dodatno pogoršavaju različiti paraziti koji parazitiraju na koži i u samim dlačnim folikulima kućnih ljubimaca.

Kod svakog dermatološkog problema, dobra anamneza je od vitalne važnosti pri postavljanju pravilne dijagnoze. Nakon detaljnog razgovora s vlasnikom, potrebno je napraviti kompletan klinički pregled životijne jer mnoge sistemske bolesti mogu se manifestirati i preko kože. Pri pregledu kože i njenih tvorevina bitno je ustanoviti radi li se o promjenama koje su generalizirane ili su lokalizirane na određenom području tijela.

Upravo zdravstveno stanje kože naših kućnih ljubimaca vrlo često je indikator općeg zdravstvenog  stanja – koža čini najveći „organ“.

Dijagnostika kožnih oboljenja u našoj ambulanti obuhvaća uzimanje:

 • uzoraka za citološku pretragu,
 • uzoraka za bakteriološku i mikološku pretragu,
 • strugotine kože i izrada preparata za dokazivanje kožnih parazita (demodex, cheyletiella, scabies),
 • biopsije kože za PH i
 • pretrage krvi (hematologija, biokemija) kod sumnji na sistemska/endokrinološka oboljenja.

Najčešći uzroci kožnih oboljenja:

Češanjem, griženjem i lizanjem nastaju rane na koži, a oštećena koža predstavlja „otvorena vrata“ za ulaz različitih mikroorganizama koji u konačnici stvaraju upalne promjene na koži životinja.

Najčešći kožni paraziti s kojima se susrećemo kod naših kućnih ljubimaca su buhe, šugarci i krpelji koji uzrokuju kožne promjene.

Vrlo učestalo kožna oboljenje  pasa i mačaka uzrokovano prekomjernom reakcijom organizma na alergene iz okoliša. U tu skupinu alergena ubrajamo  kućne grinje, pelud trava, korova i drveća. Nadalje, alergen može  biti sve oko nas  npr. razne sintetske tkanine koje nam služe kao prostirke za naše kućne ljubimce, kao i razni kemijski preparati koje nažalost sve više koristimo u našim životnim prostorima.

Glavni simptom alergijskih reakcija s kojime se životinje dovode u ambulantu  je svakako neizdrživi svrbež na koji se nadovezuju sekundarne infekcije koje otežavaju već i onako tešku kliničku sliku.

Psi i mačke, baš kao i ljudi mogu biti alergični na određenu hranu ili određene sastojke iz hrane. Simptomi alergije na hranu mogu biti probavni poremećaji ili pak kožne sekundarne infekcije nastale uslijed češanja i lizanja iziritirane kože.

Kod autoimunih bolesti, imunološki sustav životinje počne napadati svoje  vlastite stanice, a simptomi bolesti mogu se manifestirati i na koži.

Endokrinološki sustav sastoji se od više unutarnjih žlijezda koje proizvode hormone potrebne za pravilno funkcioniranje organizma.

U trenutku kad dođe do disbalansa u lučenju hormona (premalo ili prejako), najčešće usljed stresogenih faktora iz okoliša u kojemu žive životinje, dolazi do kliničkih simptoma, koji se često manifestiraju i promjenama na koži.

Najčešći hormonalni disbalans u životinja posljedica su  nepravilnog rada štitne ili nadbubrežne žlijezde.

Među kožnim bolestima kod pasa i mačaka javljaju se i tumori kože različitih etiologija. Tumori kože mogu biti dobroćudni, ali na žalost i zloćudn.

Vrlo često se susrećemo s kompliciranijim kožnim oboljenjima čije liječenje je dugotrajno te traži strpljenje vlasnika i veterinara.

Treba znati da se neke bolesti, na žalost ne mogu izliječiti, već ih je moguće samo staviti pod kontrolu i na taj način omogućiti kvalitetniji život vašem ljubimcu.

© Copyright - ANIMA-VET | Izrada: IDEO d.o.o.